Zo help je jouw kind zelf problemen op te lossen

‘Mam, weet je wat er is gebeurd? Tijdens gym gooide Max expres de bal in mijn gezicht. En toen had ik een bloedneus.’

Wat gebeurt er met jou als ouder als je kind met dit verhaal uit school komt? Je voelt mee met je kind en wilt Max er misschien op aanspreken. Niet doen.

Kinderen zijn prima in staat zelf problemen op te lossen. Wij als ouders moeten ze dan wel de ruimte geven om over een oplossing na te denken en actie te nemen. En helpen als dat nodig is. Kinderen die hun problemen zelf oplossen, zijn zelfverzekerder en durven beter voor zichzelf op te komen.

Hoe help je jouw kind bij het zelf oplossen van problemen?

  1. Vraag je kind wat hij kan doen om het probleem op te lossen. Laat hem zelf nadenken en alle mogelijke oplossingen benoemen of opschrijven zonder daar als ouder een oordeel over te hebben.
  2. Laat je kind nadenken over de gevolgen van de mogelijke oplossingen en wat dit doet met zijn gevoelens en die van de ander.
  3. Laat je kind de voor hem beste oplossing kiezen. Door je kind de keuze te laten maken, krijgt hij het vertrouwen zelf iets voor elkaar te kunnen krijgen.
  4. Laat je kind de voor hem beste oplossing uitproberen of bied aan dit samen te proberen.
  5. Vraag je kind wat hij van de oplossing vindt. Zo geef je jouw kind de mogelijkheid zijn eigen presteren te beoordelen. Het maakt niet uit welke oplossing hij heeft gekozen. Je kind leert ervan en het geeft hem de kans zelfvertrouwen te ontwikkelen. Als deze oplossing toch niet de beste was, zal hij een volgende keer zelf voor een andere oplossing kiezen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *