Peuter met een ontwikkelingsvoorsprong

Een ontwikkelingsvoorsprong herkennen bij een peuter

Een voorsprong herkennen bij een peuter. Welke kenmerken hebben peuters met een ontwikkelingsvoorsprong en hoe herken je een voorsprong?

Voldoet jouw peuter aan één van deze kenmerken:

👶 heeft het kruipen overgeslagen;
👶 liep vroeg of wachtte er juist heel lang mee;
👶 had al jong een grote woordenschat;
👶 vraagt vaak en veel ‘waarom’;
👶 kan zich ongewoon lang concentreren.

Dan kan het zijn dat hij/zij een ontwikkelingsvoorsprong heeft.

Wat is een ontwikkelingsvoorsprong?

Kinderen die voorlopen in hun ontwikkeling ten opzichte van leeftijdsgenootjes kunnen een ontwikkelingsvoorsprong hebben. Testen die een ontwikkelingsvoorsprong aantonen zijn er (nog) niet. We moeten het dus doen met signalen die door de jaren heen zijn verzameld door ouders en professionals die duiden op een ontwikkelingsvoorsprong.

Zijnsluik

Als ukIQ trainer gebruik ik bij het herkennen van een voorsprong bij jonge kinderen het Zijnsluik, omdat bij hen al die specifieke kenmerken die horen bij hoogbegaafdheid zo mooi terug te zien zijn. Het Zijnsluik is ontwikkeld door Tessa Kieboom, een Vlaamse professor die in de afgelopen 25 jaar onderzoek heeft gedaan onder hoogbegaafden. Zij kwam tot de conclusie dat, naast de component intelligentie, ook ‘Anders zijn’ bij alle hoogbegaafden te zien was. Mijn ukIQ collega Lilian van der Poel-de Schipper heeft het Zijnsluik aangepast voor kinderen.

Rechtvaardigheidsgevoel

Kinderen met een hoog IQ hebben een opvallend vaak een hoog rechtvaardigheidsgevoel. Dat zie je bijvoorbeeld terug als je hen iets hebt beloofd en je doet het niet. Of als een ander kind iets beloofd heeft en het kan niet doorgaan.

Hoge lat

Kinderen met een groot leervermogen hebben een hoge lat. In de normale ontwikkeling moeten kinderen bepaalde handelingen heel vaak oefenen om het meester te worden. Kinderen met een voorsprong oefenen vaak niet. Ze kijken hoe het moet en doen het daarna na. Als dat niet in één keer lukt is er paniek en het kind denkt: ‘Ik kan het niet.’ In de realiteit klopt dit natuurlijk niet. Het kind heeft er alleen geen moeite voor hoeven doen.

Kritische ingesteldheid

Kinderen met een voorsprong kunnen overkomen als ontzettend eigenwijs. Ze willen het naadje van de kous weten. Niet alleen bij wetenschappelijke zaken, maar ook als je hen beperkingen oplegt of als je grenzen stelt. De ‘waarom vraag’ wordt door deze kinderen vaak gesteld.

Gevoeligheid

Bij alle zintuigen is de gevoeligheid van kinderen met een groot leerpotentieel te herkennen. Kinderen kunnen snel afgeleid zijn door of last hebben van licht, geluid, gevoel, geur, smaak en beweging.

Wil je meer weten over het herkennen van een ontwikkelingsvoorsprong bij jonge kinderen? Dan raad ik je het boek ‘Bijdehante baby’s en pittige peuters’ aan. In dit boek wordt op heldere wijze uitgelegd hoe je al jong en blijvend kunt signaleren of een kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft. Daarnaast worden er veel voorbeelden gegeven hoe je deze kinderen kunt begeleiden in hun ontwikkeling zodat ook dit kind gebruik kan maken van zijn mogelijkheden. Bestel het boek via deze link.

Voor peuters met een voorsprong start ik regelmatig ukIQ groepen. Ontwikkelen, spelen en bewegen met kinderen die op hetzelfde niveau zitten. Dat is fijn! Lees hier meer over ukIQ Zeewolde.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *