Orde en overzicht in het huiswerk van je puber

Orde en overzicht in het huiswerk van je puber

Onlangs kreeg ik de vraag van een puber en haar ouders om te helpen met huiswerk. Niet met het maken, maar wel met orde aanbrengen in de hoeveelheid en zorgen voor een overzicht. Ik ben met de jongedame gaan kijken naar de tijden dat zij uit school komt en hoeveel tijd zij heeft tot aan het eten en of er sport of andere activiteiten zijn voor of na het eten. Vervolgens leek het mij handig om te weten wanneer het bedtijd is. Ineens bleek dat zij uit school zeker 1,5 uur tijd had en na het avondeten ook nog ruim 3 uur voordat zij ging slapen.

Schema

Nadat we het lesrooster hadden uitgeprint wilde ik graag weten met welke vakken zij moeite had of waar zij een onvoldoende voor stond. Vervolgens heb ik gekeken welk vak direct de volgende dag weer gegeven zou worden en aan de hand daarvan een schema opgesteld.

Wij vragen van pubers om te plannen wanneer en hoe je al je huiswerk moet maken.

Helaas is plannen een cognitieve functie die je eigenlijk pas van iemand mag vragen als na je 23e je hersens volgroeid zijn. Er is hier dus voor zowel scholen als ouders een belangrijke taak weggelegd.

Geen smartphone, tablet of computerspel

Ga aan het begin van het schooljaar samen met je zoon/dochter zitten en maak samen een schema. Kijk welke vakken er een volgende dag weer op het rooster staan. Je weet zeker dat je daar huiswerk van hebt en dus, of moet leren of iets moet maken. Laat daarnaast je puber nooit langer dan 25 minuten geconcentreerd werken en laat hem/haar daarna 5 minuten pauze nemen. Zo zorg je ervoor dat de hersens actief blijven. Een ander goed hulpmiddel is het verbieden van de smartphone, tablet of het spelen van een computerspel tijdens je huiswerk.

Het blijkt dat multitasken niet werkt. Zeker niet als het gaat om huiswerk maken en leren. Ouders en docenten moeten ervoor zorgen dat op deze momenten het gebruik van de mobiele telefoon en computer minimaal is.

Zo kun je ervoor kiezen om je puber te helpen door de telefoon uit te zetten tijdens het maken van het huiswerk. Geen leuke maatregel en zeker niet sfeerverhogend, maar wel een goede investering voor betere cijfers en de toekomst van je puber.

Muziek

Uit onderzoeken is gebleken dat het luisteren naar muziek geen probleem vormt bij het maken van huiswerk. Het deel van de hersens dat nodig is om naar muziek te luisteren wordt niet gebruikt tijdens het leren of het maken van huiswerk.

Impact

Om je puber te laten ervaren hoe makkelijk je kunt worden afgeleid zou je dit YouTube filmpje samen kunnen kijken en dan op exact het juiste moment even stoppen. Gegarandeerd dat je puber een aantal veranderingen heeft gemist.

Dit is dan het moment om de impact van de smartphone in te brengen. Hoe heb jij dit opgelost met jouw puber?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *