Vakantie taal en rekenen oefenen

Maak de vakantie nuttig voor je kind

Vakantie! Geen school, taal, rekenen, lezen, spelling, huiswerk of toetsweek. Zes weken lang kun je als kind of puber bijna doen wat je wilt. Je blijft lekker thuis, gaat misschien logeren, op vakantie of een dagje eropuit.

Er komt echter een moment dat de school weer begint en dan blijkt dat de meeste kinderen datgene wat ze geleerd hebben weer zijn vergeten. Toch kun je als ouder heel gemakkelijk tijdens de vakantie en op een speelse wijze oefenen met je kind. Dus niet: “Kom we gaan oefenen met je taal en rekenen.” Nee, je kunt dat gewoon op een speelse wijze doen.

Spelen met taal

Ga eens het alfabet per letter opnoemen en dan om en om de volgende letter zeggen. Je kunt ook twee of drie letters per keer noemen. Speel ouderwets galgje, ga eens Scrabbelen, waarbij je gewoon woorden maakt en die op het bord gelegd moeten worden. Je speelt niet om te winnen en telt geen punten, maar probeert woorden te maken en elkaar te helpen. Rory’s Story Cubes zijn leuk om verhalen mee te vertellen. Lees woorden eens achterstevoren. Ben je aan het strand, schrijf het alfabet dan in het zand. Of, heel ouderwets: stuur een met hand geschreven kaart naar opa en oma. Kortom: speel met taal.

Spelen met rekenen

Wat rekenen betreft zijn er nog veel meer mogelijkheden. Reken boodschappen af met contact geld. Tel de stappen die je onderweg ergens naar toe loopt of de tijd dat het duurt om op je bestemming te komen. Je kunt tijdens een citytrip verschillende ramen, gebouwen of borden tellen. Laat de kinderen op de achterbank nummerborden van auto’s opschrijven en daarna op cijfer- of alfabetvolgorde samenvoegen. Spellen als Shut The Box, Yahtzee, Rummikub, Beverbende en Malle-Getallen kwartetspellen zijn leuk en leerzaam.

Achterstand voorkomen

Gebruik je fantasie, want ‘taal en rekenen’ is overal om ons heen. Als taal en rekenen op een speelse manier worden aangeboden, is de kans heel groot dat je kind het leuk vindt (en het dus beter onthoudt). Het hoeft niet elke dag en zeker niet de hele dag, maar af en toe een taal- of rekenspel kan niet schaden. Dan begint jouw kind het nieuwe schooljaar niet met een achterstand. Vakanties zijn ervoor om samen te genieten en lol te hebben. Spelen en spelletjes spelen kunnen hier goed bij helpen. Ik wens je een fijne vakantie en veel ‘leerplezier’!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *